Tier Nedir? Tier Standartlarının Kapsamı ve Gereklilikleri Nelerdir?
Günümüzde internet günlük hayatın içerisinde çok sayıda alanda farklı amaçlarla kullanılır. İnternet, veri merkezlerinde muhafaza edilen bilgiye ulaşabilmek için gereken bağlantıdır. Veri merkezleri, bünyelerinde büyük miktarlarda bilgi depolar ve internet kullanıcılarının bu bilgilere erişimini sağlar.
Günün herhangi bir saatinde internet kullanıcıları herhangi bir bilgiye ulaşmak isteyebilir bu nedenle veri merkezleri her an kesintisiz bir şekilde çalışmalıdır. Veri merkezlerinin korunması ve sürekli olarak çalışır durumda olması için farklı güvenlik önlemleri ve yedeklemeler yapılır. Farklı büyüklükte ve farklı güvenlik seviyelerine sahip veri merkezleri bulunur. Veri merkezlerinin büyüklüklerine, korunma derecelerine ve enerji tüketim çeşitlerine göre ayrılması Tier sertifikaları sayesindedir.
Tier Nedir?
Tier, Uptime Institute tarafından, günümüzde son derece önemli ve gerekli olan veri merkezlerinin sınıflandırılabilmesini sağlayan sertifikalardır. Tier 1, 2, 3 ve 4 isminde 4 adet Tier çeşidi bulunur. Her bir Tier veri merkezi çeşidinin kendine has özellikleri ve çalışma şekli bulunur. Şirketler, büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına göre bir Tier veri merkezi çeşidi seçerek kendi verilerini kesintisiz olarak kullanıma sunarlar.
Tier Sertifikasyon Sistemi Nedir?
Her Tier sertifikası belirli bir çalışma düzenini, enerji tüketimini ve oluşabilecek arıza oranını temsil eder. Bazı Tier sertifikalarında güç tüketiminde veya bilgi akışında oluşabilecek sorunlar daha fazlayken bazı Tier sertifikalarında kesintisiz çalışma ve veri akışı garanti edilir. Tier sertifikaları veri merkezlerinin sahip olduğu donanımları ve enerji yollarını belirtir. 4 adet bulunan Tier standartları ve gereklilikleri şunlardır:
Tier 1 Veri Merkezi Kapsamı
Tier 1 sertifikalı veri merkezleri Tier standartları içerisinde en düşük düzeydeki veri merkezleridir. Bu veri merkezleri büyük oranda veri depolamaya ihtiyaç duymayan işletmeler tarafından kullanılır. Diğer veri merkezlerinin aksine ofis ortamında bu amaç için ayrılan bir odada donanımlar barındırılır. Donanımlar ani kesintiler ve enerjide oluşabilecek dalgalanmalara karşı bir UPS cihazı ile korunur. Bu tip veri merkezleri çalışma kapasitesi açısından büyük olmadıklarından herhangi bir yedekleme sistemleri de bulunmaz. Veriler yedeklenmek istediğinde ya da sistemde bir değişiklik yapılmak istendiğinde donanımların planlı bir şekilde durdurulması ve sistemin kapatılması gerekir. Sistem kapandıktan sonra istenilen değişiklikler, onarımlar ya da yükseltmeler yapılır ve donanımlar tekrar planlı bir şekilde çalıştırılır. Bu veri merkezlerinde yıllık 28.8 saat kesinti yaşanabilir yani kesintisiz çalışma oranı %99.676’dır. Tier 1 veri merkezleri 10 dakikadan daha uzun kesintilere karşı hazırlıksızdır.
Tier 2 Veri Merkezi Kapsamı
Tier 2 sertifikalı veri merkezlerinde Tier 1 sertifikasına ek olarak iklimlendirme donanımları da yer alır. Sürekli çalışan ve elektrik enerjisi kullanan donanımların sabit bir ısıda kalarak kesintisiz çalışabilmesi için soğutma sistemleri kullanılır. Tier 2 sertifikalı veri merkezlerinde yıllık kesinti 22 saat olarak tahmin edilir ve kesintisiz çalışma oranı %99.741’dir. Bu veri merkezleri jeneratörleri sayesinde 24 saatlik enerji kesintilerine dayanabilirler.
Tier 3 Veri Merkezi Kapsamı
Tier 3 sertifikasında Tier 2’ye ek olarak yedekleme sistemleri gelişmiştir. Elektrik güç kaynağı yedeği bulunur. Yedek soğutma sistemleri de olan Tier 3 veri merkezleri, olası bir bakım sırasında bütün sistemlerin kapatılmasını gerektirmez. Bu veri merkezlerinin kesintisiz çalışma oranı %99.982’dir ve 72 saatlik kesintilere dayanabilirler.
Tier 4 Veri Merkezi Kapsamı
Bu veri merkezi sertifikası en yüksek güvenlik önlemlerinin, enerji altyapılarının bulunduğu sertifikadır. Yüksek miktarda veri barındırması gereken şirketler tarafından kullanılır ve maliyeti yüksektir. Farklı enerji üreticilerinden güç sağlanır ve her birinin kendisine ait yedeği bulunur. Bu veri merkezlerinde yer seçimine dikkat edilir ve güvenlik sürekli olarak en üst düzeyde tutulur. Oluşabilecek her türlü sorun göz önünde bulundurulur ve buna göre önlemler alınarak arıza oranı neredeyse sıfıra indirilir. Yıllık 0,8 saat kesinti yaşanır ve kesintisiz çalışma oranı %99.999’dur.